Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Het wetenschappelijk onderzoek naar jeugddiabetes (type 1) moet voor een belangrijk deel over. Dat zegt diabetesonderzoeker dr. H. J. Aanstoot. Hij beweert dat medicijnen door denkfouten in wetenschappelijk onderzoek niet werken, meldt De Telegraaf. 

Henk-Jan Aanstoot is een vooraanstaande Nederlandse kinderarts en deed zijn uitspraken afgelopen zaterdag op de Wereld Diabetesdag. Volgens hem zijn er tientallen jaren achter elkaar in wereldwijde studies verkeerde conclusies getrokken en doodlopende wegen gevolgd.

De kinderarts zegt dat het werkingsmechanisme van de ziekte anders is dan jarenlang werd verondersteld. “Het werd gezien als, overwegend, een fout in het immuun- of afweersysteem. Maar er is meer aan de hand. Niet alleen blijkt nu óók de factor ’vatbaarheid’ nadrukkelijk mee te spelen, maar is eveneens de rol van de insuline producerende cellen complexer dan steeds werd aangenomen. Tot voor kort dachten we dat het afweersysteem de fout inging, maar weten inmiddels dat ook de cellen de afweer op het verkeerde been kunnen zetten.”

Aanstoot is ook directeur-oprichter van Diabeter, het jeugdbehandelcentrum voor diabetes. In samenwerking met de afdeling Endocrinologie van het UMCG kwam het dwaalspoor aan het licht. Volgens Aanstoot frustreert de uitkomst van het onderzoek. “We hebben een kwartje willen vinden in het licht van een lantaarn, maar niet verder in het duister rondgekeken. Het betekent: na jaren van inspanning en hoopvolle woorden aan jonge patiënten en hun ouders moeten we terug naar de tekentafel.”

Ongeveer 100.000 Nederlandse jongeren kampen met diabetes type-1. 

© Nationale Zorggids