Normal_kind_stoel_klas_jong3456
Meer gepaste zorg voor kinderen met ADHD, druk impulsief gedrag of aandachtsproblemen. Dat is de kern van het vorige week getekende 'Plan van Aanpak Gepaste Zorg'. De focus, zo willen alle betrokken partijen, moet meer komen te liggen op wat een kind kan, in plaats van wat een kind heeft. Dit meldt het Nederlands Instituut voor Psychologen. 
Een groot aantal partijen uit de zorg, het onderwijs, ouderverenigingen en de overheid hebben het plan getekend. Dit houdt in dat deze partijen tot eind 2016 alle acties uit het plan uit gaan voeren. 
 
Uit het advies van de Gezondheidsraad 'ADHD: medicatie en maatschappij' is een intentieverklaring voortgevloeid. Deze verklaring, die begin dit jaar ondertekend werd, sprak de wens uit meer gepaste zorg te gaan leveren. De concrete uitwerking van deze verklaring is het nu opgestelde plan van aanpak. Het plan bevat een aantal doelstellingen en ambities. De ondertekenaars committeren zich aan deze acties. Middels een groot aantal acties en projecten op het gebied van preventie en bewustwording, samenwerking tussen zorg en onderwijs, en richtlijnen en interventies willen zij gepastere zorg gaan leveren aan kinderen met ADHD. 
 
Ondertekenaars zijn naast het NIP: Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN), landelijke oudervereniging Balans, Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA), Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), Landelijke Beroeps Begeleiders in het Onderwijs (LBBO), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Ministerie van OCW, Ministerie van VWS, Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de sectororganisaties voor het Primair en Voortgezet Onderwijs: de PO- en VO-raad.  
 
© Nationale Zorggids