Normal_kind_mishandeling_bed_bang_ansgst_verdriet_slapen

Huisartsen uit verschillende delen van het land en medewerkers van de Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV) willen op korte termijn een landelijk ambassadeursnetwerk opzetten. Hiermee willen ze als huisarts-ambassadeur een vraagbaak zijn voor collega's die kindermishandeling vermoeden of signaleren in de praktijk. Dit meldt de LHV.

In Nederland worden elk jaar 119.000 kinderen lichamelijk, emotioneel en/of seksueel mishandeld.  Een huisarts kan een belangrijke rol spelen in het signaleren van kindermishandeling. Maar in de praktijk is kindermishandeling lastig te herkennen. Hiervoor gaan huisarts-ambassadeurs aangesteld worden. Zij kunnen meehelpen een niet-pluisgevoel om te zetten in een objectieve signalering, een afweging van de aanpak en advisering over contact met bureau Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
 
Door het werken met huisarts-ambassadeurs wordt er sneller en adequater advies gevraagd bij Veilig Thuis, waardoor het aantal terechte meldingen ook hoger wordt. Het is de bedoeling dat elk van de 26 Veilig-Thuisregio's een ambassadeur krijgt, die daarmee het gezicht wordt van de aanpak kindermishandeling. Huisartsen die al veel ervaring hebben in de aanpak van kindermishandeling zullen als eerste ingezet worden. Samen met de LHV en de Vereniging van Vertrouwensartsen zullen zij de behoefte aan scholing en de manier van werken nader uitwerken.
 
© Nationale Zorggids