Normal_rss_entry-19346

Het is vandaag de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Overal ter wereld wordt daarom vandaag stilgestaan bij de rechten die kinderen hebben en of zij de zorg, het onderwijs en de veiligheid krijgen waar zij recht op hebben. 

Kinderombudsman Marc Dullaert praat vrijdag met kinderen die gevlucht zijn naar Nederland. Om een goed beeld te krijgen hoe het de kinderen in Nederland vergaat, bezoekt hij ook opvanglocaties en praat hij met vertegenwoordigers van organisaties die betrokken zijn bij de opvang. Dat heeft de organisatie Kinderombudsman laten weten. Dullaert is de leider van een werkgroep van veertig Europese kinderombudsmannen uit 33 landen. 

Het kabinet moet per direct de belangen van kinderen vooropstellen in het asielbeleid. Ruim 150 organisaties roepen premier Mark Rutte vandaag in een open brief op in actie te komen. “Asielkinderen hebben dezelfde rechten als Nederlandse kinderen. Nu moeten asielzoekerskinderen vaak verhuizen, hebben onvoldoende onderwijs en gezondheidszorg.'' In de oproep wordt gepleit voor kindvriendelijke en kleinschalige opvang, waar de kinderen en hun ouders de juiste zorg krijgen. Zo moet er onder meer psychosomatische hulp zijn voor kinderen met trauma's.  
 
Ondanks vooruitgang die is geboekt sinds het aannemen van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in 1989, is de wereld nog steeds een oneerlijke plek voor kinderen uit de armste landen. Dat staat in een rapport van VN-kinderorganisatie Unicef, dat vandaag is gepubliceerd. Zo hebben kinderen uit de armste gezinnen een twee keer zo grote kans om te overlijden voordat ze vijf jaar zijn, vergeleken met kinderen uit de rijkste gezinnen. De kans dat ze niet naar school gaan, is vijf keer zo groot. Meisjes uit de armste gezinnen lopen een vier keer zo grote kans om voor hun achttiende te worden uitgehuwelijkt. 
 
© Nationale Zorggids