Logo_nvwa

Bijna de helft van de Nederlandse kinderstoeltjes voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van een onderzoek onder 24 kinderstoeltjes. Tien van deze stoeltjes scoorden een onvoldoende. 

Volgens de NVWA was de steekproef representatief en voldeed meer dan veertig procent niet aan de veiligheidseisen. In drie van de tien gevallen die als onvoldoende worden bestempeld ontbrak een sticker met een waarschuwing dat de kinderen niet alleen mogen worden gelaten in de stoel. De fabrikanten moeten dat aanpassen. Verder waren deze zitjes wel veilig.

Uit het onderzoek bleek verder dat één stoeltje zelfs naar achteren kan klappen. De verkoop van deze Rens kinderstoel (model Standard Pure) is inmiddels verboden, de koper kan de stoel terugbrengen naar de winkel. Andere stoeltjes bleken niet stabiel of konden de vingertjes van de kinderen bekneld raken. De producten waren te koop via internet, in de winkel of kwamen rechtstreeks van de importeur.

Op de site van de NVWA is te lezen welke onderzochte stoelen mankementen vertonen.

© Nationale Zorggids