Normal_roken

Als het aan de staatssecretaris van Volksgezondheid ligt, wordt de verkoop van e-sigaretten aan banden gelegd. Niet alleen gaat er een minimumleeftijd van 18 jaar gelden zoals bij gewone sigaretten, maar hij wil ook de reclames inperken. Vandaag zal de ministerraad het voorstel van Van Rijn behandelen, zo meldt RTL Nieuws.

Met deze wijziging van de Tabakswet is het straks niet meer mogelijk voor jongeren onder de 18 jaar om e-sigaretten te kopen. Hoewel de damp van de elektronische sigaret minder schadelijk is dan die van traditionele rookwaar, blijft deze ongezond. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de wetswijziging pleit de staatssecretaris van Volksgezondheid niet alleen voor de minimale verkoopleeftijd van 18 jaar, maar ook voor beperkte reclame zoals bij de gewone sigaretten van al kracht is. Een verplichte bijsluiter valt ook onder de wijziging. Van Rijn heeft deze plannen al eerder in het jaar aangekondigd.

Tijdens het verbrandinsproces van de elektronische sigaret komen er schadelijke stoffen vrij. Toch is het vooralsnog mogelijk voor jonge tieners om de apparaatjes te kopen. Per 1 januari 2014 is het niet meer mogelijk om sigaretten en drank te kopen als je nog geen 18 jaar bent. De minder schadelijke maar nog steeds ongezonde elektronische sigaretten is de volgende in een reeks beperkingen vanuit de overheid.

©Nationale Zorggids