Normal_prik

Het blijft vooralsnog onduidelijk waar de klachten bij meisjes vandaan komen nadat ze zijn gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Onderzoek heeft niet kunnen aantonen of uitsluiten dat er een verband is tussen de vaccinatie en de klachten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het Nederlanders Bijwerkingencentrum Lareb, dat de klachten van langdurig zieke meisjes heeft onderzocht, kan geen duidelijkheid verschaffen nadat het contact heeft opgenomen met de betrokkenen. Ieder jaar krijgen 60.000 meisjes vanaf dertien jaar het HPV-vaccin toegediend. De bijwerkingen die sommige meisjes ondervinden zijn echter zo opmerkelijk, dat er besloten is onderzoek naar te doen. Er zijn 231 meldingen binnengekomen van meisjes met langdurige klachten, zoals langdurige vermoeidheid. Enkele jongelingen zijn zo ziek dat ze geen sociaal leven meer hebben.

Het Rijk startte in 2009 met de inenting tegen baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin is daarom gratis en meisjes kunnen zich vanaf twaalf jaar laten inenten. Het zorgt voor bescherming tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor zeventig procent van de ziektegevallen.

Het RIVM gaat nu onderzoeken of er een verband is tussen de klachten en de vaccinatie.

© Nationale Zorggids