Normal_slapen_peuter

Kinderen van vijf jaar die vaker dan twee keer per week telefoneren met een mobieltje, slapen twee jaar later slechter dan leeftijdgenoten die niet zo vaak mobiel belden. Dit komt niet door de blootstelling aan elektromagnetische straling. Dat blijkt uit onderzoek van het Utrechtse Institute for Risk Assessment Sciences, meldt Vakblad Vroeg. 

De onderzoekers analyseerden gegevens van de ABCD-studie, een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid van 8.000 in Amsterdam geboren kinderen. Van 2.361 kinderen hadden zij gegevens beschikbaar. De blootstelling aan de elektromagnetische velden werd berekend aan de hand van adresgegevens. De ouders werd gevraagd naar het bezit van draadloze telefoons en WiFi. Toen de kleuters eenmaal zeven jaar waren, vulden de ouders een vragenlijst in over 33 items met betrekking tot slaapproblemen in de afgelopen week.

Waar mobiel bellen dus leidt tot slechter slapen, geldt dit niet voor het bellen met draadloze telefoons, terwijl deze net zoveel straling afgeven. De onderzoekers trekken daarom de volgende conclusie: “Onze studie ondersteunt niet de hypothese dat het blootstelling aan straling is die de slaapkwaliteit van 7-jarigen schaadt, maar mogelijke andere factoren die gerelateerd zijn aan gebruik van de mobiele telefoon.”

© Nationale Zorggids