Normal_roken_rook

De verkoop van elektronische sigaretten - met en zonder nicotine - aan jongeren onder de 18 jaar wordt verboden. Het verbod geldt ook voor de shishapen. Daarnaast is reclame voor e-sigaretten niet meer toegestaan. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De verwachting is dat deze wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet in mei 2016 ingaat. Dit meldt Rijksoverheid.

Uit onderzoek van het RIVM en de NVWA is gebleken dat de e-sigaret schadelijker is dan gedacht. Van Rijn: "Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e sigaretten aan hun lichaam veroorzaken. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten en shishapennen denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af."

In het wetsvoorstel worden verpakkingeisen en informatieverplichtingen voorgesteld. Die regels zien voornamelijk op taken voor de industrie en meer duidelijkheid voor de gebruiker. Er komen gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen, er komen veiligheidseisen voor de producten, een bijsluiter met gebruikersinformatie en de industrie moet de schadelijke effecten onderzoeken en bijhouden.

Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

De Nationale Zorggids sprak in september met betrokkenen over de e-sigaret.

©Nationale Zorggids