Logo_inspectie_jeugdzorg

In september, oktober en november 2015 onderzochten de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg de kwaliteit van Veilig Thuis Noord-Holland Noord, Gelderland-Midden, Flevoland en Midden-Brabant. Dat meldt de Inspectie Jeugdzorg. 

Per 1 januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengevoegd tot ‘Veilig Thuis’, advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. In Nederland zijn inmiddels 26 organisaties. De inspecties voeren in 2015 en 2016 stapsgewijs toezicht uit bij alle organisaties en zullen hierbij verschillende aspecten belichten.

Veilig Thuis Noord-Holland Noord voldoet aan 18 van de 24 verwachtingen. Zo zet het gekwalificeerde professionals in die ervoor zorgen dat acuut onveilige situaties worden opgeheven. Er is echter geen vertrouwensarts die altijd bereikbaar is en er wordt niet altijd binnen vijf dagen na ontvangst van de melding het onderzoek gestart.

Veilig Thuis Gelderland-Midden voldoet aan 17 van de 24 verwachtingen. Deze organisatie houdt goed zich op de veiligheid van alle leden, maar het beschikt niet over kwalitatief en kwantitatief voldoende materieel en is een medewerker van de organisatie niet 24/7 inzetbaar voor handelingen die bij wet zijn opgedragen aan Veilig Thuis.

Veilig Thuis Flevoland voldoet aan 16 van de 24 verwachtingen. Onderzoek wordt soms niet binnen 5 dagen na ontvangst van de melding gestart en is er geen vertrouwensarts 24/7 bereikbaar. Veilig Thuis Midden-Brabant voldoet aan 20 van de 24 verwachtingen.   Zo beschikt Veilig Thuis Midden-Brabant niet over één registratiesysteem en is ook hier geen vertrouwensarts op elk moment van de dag beschikbaar.

De inspecties willen dat de organisaties verbetermaatregelen treffen om aan alle verwachtingen te voldoen. 

© Nationale Zorggids