Normal_refugees

Kinderartsen kunnen terecht bij een meldpunt als zij problemen tegenkomen in de zorg voor vluchtelingenkinderen. Het doel van ‘Meldpunt zorgproblemen kinderen van vluchtelingen’ is om te inventariseren of en op welke schaal er problemen spelen rond de medische zorg van deze kinderen. Op termijn kunnen ook andere artsen zich melden. Dat meldt Medisch Contact. 

Het meldpunt is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Ook is deze vereniging gestart met een landelijk vrijwilligersnetwerk. Huisartsen, jeugdartsen en verpleegkundigen kunnen met vragen over de medische zorg terecht bij kinderartsen in het netwerk, die ervaring hebben met medische zorg in het Midden-Oosten.

Directeur Antoine Rengers van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt dat de vereniging uit bezorgdheid het initiatief heeft genomen. “We hebben in de afgelopen maanden tussen de vijf en tien signalen van leden ontvangen van kinderartsen die kinderen 'kwijt' zijn. Zo’n kind is bij de kinderarts geweest voor een specifiek medisch probleem waar een vervolg aan gegeven moet worden, maar de behandeling kan niet worden ingezet, omdat het kind is verdwenen. Dat komt onder meer doordat een deel van de vluchtelingen telkens tijdelijk gehuisvest en continu verplaatst wordt.”

Sinds het meldpunt onlangs is geopend zijn er al twaalf meldingen binnen. Rengers heeft niet het gevoel dat er gruwelijk veel misgaat, maar wil het toch weten. Want ieder ieder kind dat niet de juiste zorg krijgt, is er één te veel. 

© Nationale Zorggids