Normal_copyright_stockfreeimages_drinken_jongeren_jongen_alcohol_drank

Gemeenten moeten meer doen in de strijd tegen alcoholgebruik onder jongeren. Daarvoor pleit Wim van Dalen, directeur van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP), meldt Gemeente.nu.

Nu de feesten rondom de jaarwisseling voor de deur staan, vindt STAP het van belang om nog eens extra te waarschuwen. Vaak zijn er dan feesten waar tegen een vast bedrag onbeperkt alcohol gedronken kan worden. "Dat zijn feesten die in strijd zijn met eigenlijk alles wat wetgeving betreft”, aldus Van Dalen.

Volgens hem is de horeca één van de slechtste nalevers van de leeftijdsgrens. "Het is alle hens aan dek, voornamelijk voor gemeenten. Die moeten zich dit aantrekken. Dat betekent ook dat gemeenten zijn controleurs optimaal moet voorbereiden en inzetten."

Ook Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) waarschuwt voor de gevaren van alcoholvergiftiging. Ze hoopt dat de ouders hun kinderen goed voorlichten over de gevolgen van te veel alcohol. Kinderen merken zelf namelijk niet hoe snel ze dronken worden. "Ze gaan niet scheef lopen of met dubbele tong praten, dus ze drinken tot ze opeens omvallen", zegt Rozemarijn de Kruijf van VNN. 

© Nationale Zorggids