Normal_dik

Het aantal gemeenten dat zich inzet voor een gezonde leefomgeving voor jongeren is sinds 1 januari gestegen tot honderd. Het gaat daarbij om de Jongeren op Gezond Gewicht (Jogg)-methode. De toename gaat sneller dan de wens van de Tweede Kamer. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

In 2013 deden er nog 40 gemeenten mee aan Jogg. De Tweede Kamer had gehoopt dat er eind 2014 75 gemeenten zouden deelnemen, maar dat aantal is dus met gemak gehaald. “Het gaat heel snel”, zegt directeur Marjon Bachra van Jogg. “Dat komt natuurlijk omdat we steeds meer bekendheid krijgen maar ook omdat we mooie resultaten kunnen laten zien.”

Het doel van Jogg is duidelijk: meer gezonde jongeren, minder overgewicht. Dit moet bereikt worden door een gezonde omgeving te creëren waarin een gezonde keuze de meeste logische is. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om eten op school, sportkantines en kinderdagverblijven. Kinderen worden door activiteiten verleid om meer water te drinken, meer te bewegen en gezonder te eten.

Er doen dus al 100 van de 390 gemeenten mee aan Jogg. Bachra is daar hartstikke blij, maar ze ziet ook nog ruimte voor verbetering. “Het is natuurlijk hartstikke goed maar tegelijkertijd is het probleem nog niet opgelost. Er zijn nog steeds veel kinderen met overgewicht. Dus moet er nog meer aandacht komen. Wij zorgen samen met de aangesloten gemeenten voor een goede start, maar het is niet de oplossing.”

© Nationale Zorggids