Normal_kinderopvang_peuter

Er heerst onrust onder duizenden ouders die een naheffing van de Belastingdienst hebben ontvangen over de kinderopvangtoeslag van het jaar 2014. De bedragen lopen op tot duizenden euro's. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) heeft inmiddels bericht gekregen van de Belastingdienst dat de aanslagen foutief verzonden zijn. Dat melden BOinK en RTL Nieuws.

Volgens de belangenvereniging zou de aanslag gaan over een teveel afgenomen aantal uren, waardoor ouders een aanslag van enkele honderden tot duizenden euro's hebben ontvangen. BOinK kreeg aan de hand van de brieven van de Belastingdienst vele telefoontjes van ongeruste ouders die meldden dat de naheffing totaal niet kloppen.

De belangenvereniging vermoedde dat er een fout zat in de software van de Belastingdienst. Volgens woordvoerder Herman Opmeer van de Belastingdienst ligt de fout niet bij hen. Naar aanleiding van de vele klachten is de fiscus in de eigen systemen gaan kijken en concludeerde dat er geen fouten te zien waren. Als de naheffingen niet kloppen, komt dat volgens Opmeer doordat kinderopvangorganisaties hun informatie niet goed hebben doorgegeven. “Het ligt absoluut niet aan ons systeem. Wij gaan af op de informatie van de instellingen. Of daar fouten in zitten, dat kunnen wij niet beoordelen”, aldus de woordvoerder. Volgens BOinK kan het niet zo zijn dat al die organisaties per ongeluk dezelfde fout gemaakt hebben. De Belastingdienst heeft inmiddels aan de belangenvereniging laten weten dat de aanslagen foutief verstuurd zijn.

Een derde van de ouders krijgt elk jaar te maken met dergelijke brieven over het bijbetalen dan wel terugbetalen van toeslag, zegt de SP. Kamerlid Tjitske Siderius stelt dat dit anders moet kunnen en gaat de kwestie aan de kaak stellen bij het kabinet. Maandagochtend gaat BOinK samen met de Belastingdienst om de tafel om een instructie voor ouders op te stellen, om zo de ouders een langdurige bezwaarprocedure te besparen.

© Nationale Zorggids