Normal_zwanger_zwangerschap_moeder

Rutgers heeft na kwalitatief onderzoek meer inzicht gekregen in tienerzwangerschappen. Het kenniscentrum interviewde achtenveertig vrouwen en kon hierdoor onder andere zwangerschapsbeleving, voorgeschiedenis en de keuze van het afbreken of uitdragen van een zwangerschap analyseren. Dat meldt Rutgers.

Het gezinsklimaat speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van zwangerschap bij een tiener, zo bevestigt het onderzoek. Veel van de deelneemsters hadden te maken met bijvoorbeeld huiselijk geweld, scheidingen, emotionele verwaarlozing en uithuisplaatsing. Ook factoren als een laag zelfbeeld, sociaal isolement en psychische problemen als gevolg van schokkende gebeurtenissen in het verleden spelen een rol.

Alle factoren zijn met elkaar te verbinden. Wanneer een jong meisje beschadiging oploopt in haar jeugd, heeft dat gevolgen voor haar eigenwaarde en weerbaarheid. Het gevoel er niet toe te doen heeft gevolgen voor hoe ze zich opstellen naar jongens, met name hun weerbaarheid speelt hierbij een rol. De meisjes stellen zich kwetsbaar en emotioneel afhankelijk op richting jongens en dat is een cruciale factor in het ontstaan van een dergelijke zwangerschap. Maar zwangerschap door emotionele of fysieke mishandeling en seksuele dwang komt ook geregeld voor.

De mate waarin jonge meiden het belang van goed gebruik van anticonceptie inzien, valt volgens het rapport ook te betwisten. Soms werd de pil niet goed geslikt, maar soms ligt het ook aan de kennis van het middel. Een groot aantal van hen slikte de pil tijdens een antibioticakuur of net voor inname van te veel drank, met overgeven als gevolg. Hierdoor werkte de pil niet of in mindere mate. De meiden zijn niet goed op de hoogte van alternatieven voor de pil.

Een laatste conclusie is dat er te weinig begeleiding en ondersteuning is voor meisjes die net moeder zijn geworden of wanneer zij recentelijk een abortus hebben gehad. 

©Nationale Zorggids