Normal_kind-peuter-zitten

Als het aan kinderfysiotherapeuten ligt, moeten ouders hun kinderen stimuleren om niet in de w-houding op de grond te zitten. Deze verkeerde zithouding waarbij de benen in een w-vorm naar buiten wijzen, is slecht voor het lichaam en de ontwikkeling daarvan. Dit meldt Ouders van Nu.

Veel kinderen zitten in de w-houding wanneer zij op de grond zitten of spelen. Echter is de houding erg belastend voor de gewrichten en houding van het kind. Volgens kinderfysiotherapeuten kan het bovenlichaam zich minder goed ontwikkelen, waardoor op latere leeftijd bijvoorbeeld rug- en heupklachten kunnen ontstaan.

Kinderen die vaak in de w-houding zitten, kunnen zelfs te maken krijgen met x-vormige benen of voeten. Ook dislocatie van de heup behoort tot de mogelijke letsels die met de zithouding geassocieerd worden.

Het advies voor ouders is om kinderen te stimuleren om in een andere houding te zitten en te spelen, bijvoorbeeld kleermakerszit. Vooral kinderen die ouder zijn dan twee jaar zouden gestimuleerd moeten worden om niet langer in de w-vorm te zitten. Wanneer er al lichamelijke klachten zijn, kunnen deze mogelijk verholpen worden met hulp van steunzolen of fysiotherapie.

© Nationale Zorggids