Normal_smartphone_2

Steeds meer jongeren ontwikkelen ernstige rug- en nekklachten als gevolg van het intensief gebruik van de smartphone. Veertig procent van de jongeren tussen de acht en achttien jaar hebben klachten aan de rug of nek, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Zorgkompas. Artsen slaan daarom alarm, meldt RTL Nieuws. 

"Een ernstige ontwikkeling", vindt orthopedisch chirurg Piet van Loon. "De rug en nek-problematiek begint een gigantisch probleem te worden in ons leven. En dat komt vooral door het het toenemend verkeerd gebruik van tablets en smartphones."

Het probleem wordt door meerdere artsen erkent, zo ook door Maurice Blom van de Nederlandse Chiropactoren Associatie (NCA). "Ik zie vooral veel jongeren tussen de 12 en 18 jaar in mijn praktijk die last van hun nek en rug hebben door het gebruik van hun smartphone. Uiteindelijk kunnen dan bochels ontstaan."

Volgens Blom begint een bochel in de rug met heftige spier- en gewrichtspijnen. "Op zich heel logisch ook als je bedenkt dat ons hoofd zo'n vijf kilo weegt en rust op een een paar wervels. Als dat gewicht continu naar beneden hangt, dan ontstaat er een kromming. De spieren aan de achterkant worden sterker en de spieren aan de voorkant verslappen door het vele smartphone- en tabletgebruik."  

© Nationale Zorggids