Normal_medicijnen_apotheek_medisch_gezondheid_patient_henk_2841

Een Haagse apotheek maakt cannabisolie zonder roesstof THC voor kinderen met epilepsie. De apotheek ziet steeds meer klanten binnenkomen, waaronder veel buitenlandse klanten. Dat meldt NU.nl.

De olie heeft een hoge concentratie cannabidiol, maar bevat geen THC. Dat er geen THC in zit betekent dat de kinderen niet high kunnen worden. De cannabidiol blijkt pijn, psychoses en epileptische aanvallen te onderdrukken. De zogenoemde CBD-olie is sinds afgelopen zomer verkrijgbaar in Den Haag. Inmiddels heeft de apotheek meer dan vierhonderd klanten, waaronder terminale kankerpatiënten, mensen met chronische pijn en ouders van kinderen met ernstige epilepsie.

Het gebruik van medicinale cannabis wordt in het buitenland nog lang niet altijd geaccepteerd. En Nederland mag volgens de internationale opiumverdragen geen cannabisproducten over de Nederlandse grens transporteren. Daarom reizen mensen af naar Den Haag. Een voorbeeld is een Italiaanse moeder die elke twee maanden van Milaan naar Den Haag reist. Met een recept van een Italiaanse neuroloog krijgt ze twee flesjes waar ze vierhonderd euro voor betaalt. “Eindelijk slaapt mijn dochter weer  goed”, aldus de Italiaanse moeder. 

©Nationale Zorggids