Normal_diabetes2345

Dankzij een chip in hun arm hoeven ook jonge diabetespatiënten type 1 niet meer meerdere malen per dag in hun vinger te prikken om glucose te meten. De mini-chip wordt één keer in de twee weken in hun arm geschoten, daaroverheen wordt een pleister met sensor geplakt die de suikerwaarden in de chip meet. De sensor hoeft slechts geregistreerd te worden door een bloedsuikermeter en de waarden zijn bekend. Dat meldt RTL Nieuws. 

De sensorpleister genaamd Freestyle Libre was vorig jaar al beschikbaar voor volwassen, recentelijk kunnen ook kinderen er gebruik van maken.  Het gebruik hiervan is pijnloos, sneller en het apparaat slaat alle metingen op. Zo worden schommelingen in de bloedwaarden goed bijgehouden. Dat kan ervoor zorgen dat pieken en dalen in de glucosewaarden stabiliseren waardoor patiënten zich uiteindelijk beter voelen.

Ook achtjarige Amber heeft er veel profijt van. Zij heeft diabetes type 1 en haar leven werd door het prikken beïnvloed. Voorheen moest ze op school, tijdens het buitenspelen en middenin de nacht bloed prikken om haar suikerspiegel in de gaten te houden. “Eerst moet je een stripje pakken, dan prikken, het bloed opvangen op het stripje en dan wachten, wachten, wachten op de uitslag”, zegt Amber. Nu hoeft ze dat niet meer te doen. Met een bloedsuikermeter kan ze langs de pleister op haar arm gaan, waarna de waarden op de meter bekend worden. 

De Freestyle Libre wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en kost 60 euro per twee weken. Ambers ouders hopen dat dit snel verandert, want tot die tijd moeten ze het zelf betalen.

©Nationale Zorggids