Logo_fnv-zorg-welzijn-logo

Keer op keer verschijnen er rapporten over de slechte staat van de jeugdzorg, maar gemeenten en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) laten na de problemen echt aan te pakken. Gert Noortman, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “We hebben rapporten van verschillende commissies en van de Kinderombudsman gehad. Steeds met dezelfde conclusie: de zorg is nog niet op orde. Met ‘monitoren’ alleen helpen we geen kinderen. We hebben gekwalificeerde mensen nodig die kwetsbare kinderen en gezinnen zorg bieden en ondersteunen.” Dit meldt FNV.

Het UWV meldde dinsdag dat er sinds 2013 door bezuinigingen al 3000 banen in de jeugdzorg verloren zijn gegaan. De komende jaren daalt het aantal banen nog eens met 2900. FNV Zorg & Welzijn roept staatssecretaris Van Rijn en gemeenten op te stoppen met bezuinigen en te investeren in goede jeugdzorg.

Het Meldpunt Veilig Thuis (voorheen het Advies- en meldpunt Kindermishandeling en Stichting huiselijk geweld) is één van de organisaties die kampt lange wachtlijsten. FNV Zorg & Welzijn heeft talloze meldingen gekregen van medewerkers die gebukt gaan onder de enorme werkdruk en kwetsbare kinderen die daarvan de dupe zijn, omdat ze te laat worden geholpen. Noortman: “Dit is schrijnend en vreselijk voor kinderen die acuut hulp nodig hebben. Voor de kwaliteit van de jeugdzorg is het van het allergrootste belang dat we gespecialiseerde zorgverleners behouden.”

FNV Zorg & Welzijn wil dat kinderen de zorg krijgen die zij nodig hebben, ongeacht in welke gemeente zij wonen. Noortman: “We willen af van de gemeentelijke willekeur waarbij een kind in gemeente X andere zorg krijgt dan een kind in gemeente Y even verderop. Gemeenten moeten zich niet bemoeien met de uitvoering van jeugdzorg, maar dit aan deskundige jeugdzorgmedewerkers overlaten.”

© Nationale Zorggids