Normal_moeder_kind_baby_familie_gezin

Jonge kinderen leren communiceren in het contact met hun ouders, maar beperkingen van het kind kunnen de groei van dat contact belemmeren. Stichting Milo start op verschillende plaatsen in Nederland met het ComOOK programma, een programma voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar. Dat meldt de stichting.

Stichting Milo helpt ouders om ondanks beperkingen toch mogelijkheden en kansen te zien en te gebruiken voor het maken van contact met hun kind. Hiervoor heeft Milo het ComOOK programma ontwikkeld.  ComOOK staat voor Communicatie Ondersteuning voor Ouders van Kinderen met te verwachten ernstige, meervoudige beperkingen. De kinderen kunnen variëren in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en er kan sprake zijn van een genetische afwijking zoals Down syndroom, Rett syndroom, Angelman syndroom, Prader-Willie syndroom en dergelijke. Het is een vroeginterventie programma dat met individuele adviezen steun biedt aan ouders en hun kinderen in de eigen thuissituatie.

"Samen met de ouders zoeken, banen en verstevigen we een kind-eigen ontwikkel-pad. We maken een inschatting van de ontwikkelingsmogelijkheden en de benodigde ondersteuning voor nu en straks. We leren de ouders hoe ze zicht en inzicht krijgen in de verborgen mogelijkheden van hun kind en hun zelf. Ze ervaren hoe ze met behulp van verschillende communicatie ondersteunende middelen passende gelegenheden en kansen kunnen scheppen om direct in contact te kunnen komen met hun kind en zich daarbij bewust worden van hun rol en inbreng”, aldus prof. dr. Hans van Balkom van Stichting Milo en Radboud Universiteit.

Het ComOOK programma bestaat uit ongeveer twaalf huisbezoeken en een drietal workshops voor ouders. De huisbezoeken zijn deels ingericht als Video Home Training (VHT) en deels als behandelsessies . Milo zet een multidisciplinair team in voor de ondersteuning van de ouders. De stichting start op 1 april 2016 met vier nieuwe ComOOK groepen in verschillende regio's in Nederland.

©Nationale Zorggids