Normal_apps

Het Vincent van Gogh Instituut ontwikkelde een applicatie waarmee de organisatie jongeren op een toegankelijke en eigentijdse manier ondersteunt bij het bespreken en bepalen van hun behandeldoelen. Met de app ‘Samen met jou!’ hebben jongeren meer zelf in de hand hoe hun hulpverleningstraject eruit ziet. Dat meldt het instituut. 

De app is gebaseerd op Shared Decision Making (SDM): gedeelde besluitvorming. Als cliënten op een gestructureerde manier meer inspraak hebben, participeren en zo meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen gezondheid, worden de effecten van de behandeling opvallend groter. Bij SDM wordt de beslissing en de verantwoordelijkheid gedragen door zowel cliënt en behandelaar. In SDM gaan we uit van twee experts en zo ontstaat gelijkwaardige communicatie.

De behandelmethode Samen Beslissen sluit aan bij SDM en zet Vincent van Gogh al enige tijd in binnen de verslavingszorg en de chronische psychiatrie. Samen Beslissen sloot echter niet aan op de belevingswereld van jongeren. Dit was voor hen een signaal om voor deze doelgroep met een nieuwe oplossing te komen. De nieuwe app is afgeleid van Samen Beslissen, maar sluit wel aan bij de belevingswereld van jongeren. De app is praktisch inzetbaar voor een breed scala aan behandelingen: van preventie tot intensieve zorg.

In de app kunnen jongeren verschillende uitdagingen aangaan. Bijvoorbeeld het alcoholgebruik veranderen. Een deal in dat kader kan zijn: ‘Aankomende week drink ik maar 1 glas alcohol’. De jongere stelt een concreet doel voor zichzelf, met steun van de hulpverlener en bijvoorbeeld een ouder. De jongere, therapeut, ouders en een belangrijke vriend hebben toegang tot de app. Wie wat ziet bepaalt de jongere zelf, alleen de therapeut heeft inzicht in alle doelen. Via de app is er veelvuldig contact tussen de jongere en de therapeut. Omdat de therapeut inzicht heeft in de ontwikkelingen kan hij een vinger aan de pols houden. De app wordt altijd ingezet als aanvulling op het reguliere persoonlijke contact. 

©Nationale Zorggids