Normal_games_gamer_2

Kinderen die opgroeien in omgeving zonder ruzies of agressie, worden niet agressiever door gewelddadige televisieprogramma's of videogames. De thuissituatie van een kind is doorslaggevend voor het effect van zo'n game of programma, zegt communicatiewetenschapper Karen Fikkers. Dat meldt NOS.

Volgens Fikkers, onderzoekster van de Universiteit van Amsterdam (UvA), hoeven ouders zich niet altijd zorgen te maken over de games die hun kinderen spelen. Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht ze het verband tussen gewelddadige games en agressie bij kinderen. Hierbinnen bekeek ze of kinderen uit verschillende sociale omgevingen anders reageerden op geweld in media. Dat bleek inderdaad het geval. Kinderen die opgroeien in huishoudens met veel ruzie, of kinderen met veel agressieve vrienden zijn vatbaarder voor geweld in games en andere media. Volgens Fikkers zien zij geweld veel sneller als iets wat normaal is.

“Ik denk dat de belangrijkste boodschap is dat ouders zich meestal geen zorgen hoeven te maken”, zegt Fikkers. En als ouders zich toch zorgen maken, adviseert zij hen om met ze te praten. “Praat eens met het kind om te kijken wat redelijke regels zijn of probeer te begrijpen waarom een kind zo'n spel wil spelen.”

©Nationale Zorggids