Normal_kind_knuffel_slapen

Er is steeds meer vraag naar zogenoemde meeleefgezinnen die kinderen van psychiatrische patiënten thuis kunnen opvangen. Grote steden zoals Amsterdam en Utrechts zijn al bezig met het zoeken naar stabiele gezinnen die vrijwillig willen meewerken. In de regio van Den Haag wordt nu ook driftig gezocht naar geschikte gezinnen voor het project. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Meeleefgezinnen kunnen een stabiele gezinssituatie bieden aan kinderen van ouders met psychische problemen. Het is de bedoeling dat het kind één dagdeel per week en één weekend per maand bij het meeleefgezin verblijft. Er hoeven geen bijzondere activiteiten gepland te worden tijdens deze bezoekjes, het belangrijkste is dat het kind gewoon even langs kan komen.

Voor jonge kinderen van nul tot vijf jaar is een stabiele omgeving erg belangrijk, zo is al uit onderzoek gebleken. Zonder deze stabiele thuissituatie heeft een kind meer kans om op latere leeftijd zelf ook psychiatrische problemen te ontwikkelen. Ook voor ouders is het goed wanneer het kind af en toe meedraait in het meeleefgezin. Zo kunnen zij aan hun eigen herstel werken.

De Jutters, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Den Haag, zoekt nog naar gezinnen die vrijwillig opvang willen bieden aan een kind van psychiatrische patiënten. Het initiatief is opgezet in samenwerking met Indigo, specialist in het voorkomen van psychische problemen. Samen willen ze de jonge kinderen en hun ouders ondersteunen. “Opvoeden is best lastig, voor iedereen. Deze ouders zijn daarbij vaak ontzettend moe en voelen zich daar schuldig over”, zegt projectleider Susanne Brieko.

Op dit moment wordt druk gezocht naar meeleefgezinnen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Deze gezinnen zullen vervolgens een training krijgen om na de zomer te starten met het opvangen van een kind tussen de nul en vijf jaar.

© Nationale Zorggids