Normal_renske_leijten_sp

In de initiatiefnota 'Wmo 2015 in betere banen' van SP-Kamerlid Renske Leijten staat er een einde gemaakt wordt aan willekeur en ongelijkheid als de gemeentelijke basiszorg zich uitbreidt met huishoudelijke verzorging, dagbesteding en mantelzorgbegeleiding. Volgens Leijten is de zorg door de bezuinigingen afhankelijk geworden van de gemeentegrens. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de initiatiefnota. Dit meldt de SP.

“Niet de zorgverlener en cliënt, maar de gemeentegrens is op dit moment bepalend voor de zorg die mensen krijgen. Aan deze postcodezorg wordt met uitbreiding van de gemeentelijke basiszorg een einde gemaakt”, zegt Leijten. De gemeentelijke basiszorg bevat op dit moment vaccinaties, consultaties van jeugd en preventie. Gemeenten zijn verplicht hier invulling aan te geven, maar de manier waarop is vrij. Volgens Leijten is het echter ondenkbaar dat een kind in de ene gemeente wel wordt ingeënt tegen mazelen en dat een andere gemeente daar niet in voorziet. Ze wil een garantie op goede hulp en zorg voor kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Leijten: “Waar je ook woont, je hebt het recht op huishoudelijke verzorging en dagbesteding die je nodig hebt. Welke zorg nodig is wordt bepaald door zorgverlener en cliënt. Zo maken we ook meteen een einde aan de enorme bureaucratie.”

Volgens de SP heeft staatssecretaris Van Rijn een slagveld aangericht, Leijtens nota is het antwoord op de ontstane problemen. De partij pleit voor een goede basistarief in de wet om meer massaontslagen in de thuiszorg te voorkomen en goede arbeidsvoorwaarden te garanderen. Ook hoeven cliënten dan niet meer naar de rechter te stappen om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. “Met dit plan maken we een einde aan de schrijnende verhalen van ouderen die vervuilen, vereenzamen en verarmen”, aldus de SP.

©Nationale Zorggids