Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_bron_eur-nl_naam_erick_fecken2

Op 15 maart wordt de nieuwe CF-lounge officieel geopend in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. De lounge is bestemd voor kinderen met taaislijmziekte (Cystic Fybrosis). De kinderen krijgen hun zogenaamde ‘groot onderzoek’ bij voorkeur in de lounge. De dokters komen naar het kind toe, in plaats van dat zij op één dag verschillende controles op verschillende plekken moeten ondergaan. Dit meldt het Erasmus MC. 

CF is een erfelijke ernstige chronische ziekte die vanaf het moment van de diagnose een intensieve behandeling vereist. Kinderen met CF moeten vaak gecontroleerd worden en ondergaan als onderdeel van het controleschema een ‘groot onderzoek'. Bij zo'n 'groot onderzoek' wordt een vooraf opgesteld programma afgewerkt waarvoor de patiënt gedurende een dag van specialist naar specialist moet. Met de CF-Lounge is het mogelijk om het om te draaien: de dokters komen naar het kind toe. Door de CF-lounge wordt voorkomen dat de jonge patiënt ook van wachtkamer naar wachtkamer moet, met alle stress van dien. De CF-patiëntjes verblijven op zo'n dag met een groot onderzoek steeds met hun ouders in de rust van de CF Lounge en alleen als het niet anders kan, bijvoorbeeld voor het maken van een echo of scan, verlaten zij de lounge. 

De nieuwe CF-lounge wordt als vervanging van de oude ruimte die haar nut heeft bewezen aangeboden door Rotaryclub Rhoon-Barendrecht, waarvan een vertegenwoordiging bij de opening aanwezig zal zijn. De nieuwe CF-Lounge is ontworpen door interieurontwerpster Maxime van Dijk die als CF-patiënt zelf regelmatig gebruik heeft gemaakt van de oude lounge.

©Nationale Zorggids