Normal_schoollunch_lunch_pauze_eten_brood_tussendoor

Kinderen eten steeds minder groente en fruit. Daar kan de overheid iets aan doen, denken hoogleraren Alexander Rinnooy Kan en Jaap C. Seidell. Om voedingsgewoonten van kinderen aan te passen zouden scholen warme lunches op scholen moeten aanbieden. Dit meldt NRC. 

Uit recente cijfers blijkt dat één op de zeven kinderen te zwaar is. Dat was ruim 25 jaar geleden nog anders, toen was dat nog één op de zestien. Slechts 1 procent van de kinderen tussen de zeven en achttien jaar eet de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Veel kinderen krijgen te veel zout, suiker en vet binnen. Voor kinderen is het aanbevolen om minstens 150 gram groenten te eten.

Kinderen die ongezond eten presteren slechter op school en hebben hogere verzuimcijfers. Als leerlingen meer weten over gezond eten, kan het eetgedrag veranderen, denken Kan en Seidell. Meer kennis over eten leidt tot het meer eten van groenten en fruit. Ook zullen kinderen meer water drinken en hebben ze minder kans op overgewicht. Op Nederlandse scholen worden geen lunches verzorgd. Echter denken de hoogleraren dat dit een belangrijke kans is om een impact te hebben op de voedingsgewoonten van kinderen. Ze roepen de overheid op om hier iets mee te doen. Er zijn al diverse experimenten hieromtrent uitgevoerd wat leidde tot tevreden leerkrachten, ouders en kinderen.

Kan en Seidell benadrukken dat gezonde voeding in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ouder is, maar scholen kunnen helpen. Een gezonde schoollunch draagt bij aan een gezonde groei en ontwikkeling van het kind. Nederland loopt wat dat betreft ook achter op de rest van Europa, want in het Verenigd Koninkrijk worden al sinds 1994 schoollunches aangeboden. Ook in de Verenigde Staten, Frankrijk en de Scandinavische Landen hebben de overheden het initiatief genomen om schoollunches te verzorgen.

©Nationale Zorggids