Logo_nederlandse_jeugdinstituut67

De nieuwe Monitor Pleegzorg moet ervoor zorgen dat het risico op het mislukken van een langdurige plaatsing in een pleeggezin verkleint. In de monitor staan vragenlijsten en een handleiding. Hiermee kan een pleegzorgbegeleider tijdens het volgen van een pleegkind de risico's op een voortijdige afbreking signaleren. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Met de verkregen informatie kan een pleegzorgbegeleider met de pleegouders, ouders en pleeggezinnen afspraken maken over de begeleiding van het kind. Het gaat hierbij specifiek om langdurige pleegzorg, waarbij het kind tot zijn 18e moet opgroeien in een pleeggezin. Ook voorziet de monitor organisaties en teams op landelijk niveau van gegevens over hoe de pleegzorg ervaren wordt door de pleegkinderen, pleegouders en ouders. Zo kan het aanbod van pleegzorg verbeterd worden. 

De monitor is ontwikkeld door zorgaanbieders De Rading, Horizon Begeleiding, Kompaan en de Bocht, Parlan, Youké, het Nederlands Jeugdinstituut en diverse ervaringsdeskundigen, professionals en onderzoekers.  

©Nationale Zorggids