Logo_cpb_centraal_planbureau

De zorgen rondom de deskundigheid van de gemeenten binnen de gedecentraliseerde taken van zorg, jeugd en werk nemen nog steeds gestaag toe. Mensen twijfelen of gemeenten wel maatwerk kunnen leveren. 55 procent van de Nederlanders denkt dat de decentralisaties met name bedoeld zijn als bezuinigingsmaatregel, blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau (CPB). Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Bijna de helft van de Nederlanders is van mening dat er meer nadelen kleven aan aan de decentralisaties, slechts 14 procent vindt dat er juist voordelen aan zitten. Het CPB concludeert dat Nederlanders nog steeds overwegend kritisch en bezorgd zijn. Het gaat hier met name om mannen, ouderen en mensen met een slechte gezondheid. Vooral ouderen zijn negatiever geworden ten opzichte van 2014, dit is te wijten aan de ervaring die zij hebben met de gevolgen van de decentralisaties.

Ook heerst er onvrede over de verschillen tussen gemeenten, zo blijkt uit het onderzoek van het CPB. Een respondent meent dat de decentralisatie ervoor heeft gezorgd dat de gemeentelijke verschillen te groot zijn geworden. Dat terwijl iedere Nederlander dezelfde rechten en plichten heeft. Diverse respondenten maakten zich zorgen over vriendjespolitiek bij gemeenten. Toch stellen een aantal respondenten dat de huidige problemen en zorgen rondom de decentralisaties niet alleen bij de gemeenten liggen. Gemeenten hebben namelijk dezelfde taken uit te voeren als de overheid voorheen deed, maar hebben hiervoor minder geld. Daarom zijn ze strenger geworden en worden minder uren vergoed, denken zij. Ook menen respondenten dat de hervormingen te snel zijn gegaan en dat de gemeenten te weinig voorbereidingstijd hadden om zich aan te passen.

Toch zijn er ook positieve antwoorden en is er optimisme over de toekomst. “Gemeenten moeten zich nog inwerken en en expertise opbouwen die voorheen bij het rijk zat. Dat kost tijd, maar als dit eenmaal gelukt is, betalen de voordelen van de decentralisatie zich uit”, sluit het CPB samenvattend af. 

©Nationale Zorggids