Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Sinds de decentralisatie zijn er zeker achttien zorgteams opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Deze praktijk- en aanjaagteams zijn opgericht om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden in de zorg. Ze zorgen ervoor dat de zorg een bepaalde kant op gaat en lossen knelpunten op. Dat meldt Zorgvisie. 

De diverse initiatieven verschillen van elkaar qua werkwijze. Sommige initiatieven zijn direct toegankelijk voor burgers en zorgaanbieders, andere zijn pas toegankelijk als mensen echt vastlopen in het systeem en nergens anders terechtkunnen. Zo is vorig jaar het Aanjaagteam verwarde personen opgericht, dat de zorg rondom verwarde personen wil verbeteren. En signaleert de Transitie Autoriteit Jeugd knelpunten in het jeugdzorgbeleid, plus dient het als 'tussenpersoon' tussen zorgaanbieder en gemeente. Ook zijn er minder bekende teams opgestaan zoals het Praktijkteam Zorg op de juiste plek, dit team zorgt ervoor dat de overgang van ziekenhuis naar thuis gemakkelijker wordt voor ouderen.

“Een gemene deler van de teams is dat VWS samen met de verantwoordelijke partijen werkt naar een oplossing. Waar dat nodig is kan VWS in een casus tijdelijk de regie nemen om partijen bij elkaar te brengen”, schrijft Schippers. Het is nog onbekend wat de daadwerkelijk behaalde resultaten van de teams zijn. 

©Nationale Zorggids