Normal_peuter_kind_ogen

Tijdens de peuterpubertijd kunnen mogelijke voortekenen van crimineel gedrag waargenomen worden. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan, waarbij drie belangrijke signalen in kaart werden gebracht. Bij tijdig ingrijpen is het mogelijk om ongewenst gedrag op latere leeftijd te voorkomen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben geconstateerd dat er bepaalde gedragskenmerken zijn die ouders in de gaten moeten houden. Dit zijn gebrek aan emoties, liegen en het gebrek aan empathie. Uit eerder onderzoek van dezelfde universiteit bleek al dat volwassen criminelen vaak al in hun peutertijd asociaal gedrag begonnen te vertonen. Ook blijkt dat een negatieve en strenge opvoedstijl kan leiden tot asociaal gedrag in kinderen.

Volgens onderzoeker Jenae Neiderhiser is het belangrijk om de drie gedragskenmerken te herkennen. “Als we vroeg opmerken dat kinderen dit gedrag vertonen, dan hebben we een betere kans om in te grijpen in hun ontwikkeling.” Het is niet ongebruikelijk dat het gedrag van een kind tijdens de peuterpuberteit iets verandert, bijvoorbeeld door overal 'nee' op te zeggen of het krijgen van driftbuien. De meeste kinderen groeien hier echter overheen, maar er is een kleine groep waarbij het kind op latere leeftijd probleemgedrag vertoont.

© Nationale Zorggids