Normal_drinken_bier_alcohol

Stichting Halt heeft vorig jaar meer straffen uitgedeeld aan drinkende jongeren. Vorig jaar strafte Halt 2.000 jongeren, een jaar eerder ging het om 1.750 jonge alcoholmisbruikers die een leerstraf kregen. De stichting straft jongeren voor kleine vergrijpen. Dat meldt NOS.

De stijging van het aantal straffen komt vooral door de verhoging van de leeftijdsgrens en de strengere handhaving, meent Halt-directeur Arina Kruithof. “Tegenwoordig doen gemeenten het vaak gelukkig niet meer simpel af met een waarschuwing of boete, maar kiezen ze voor een leerstraf bij Halt”, zegt Kruithof.

Het totaal aantal straffen is wel gedaald vorig jaar. Waar er in 2014 16.891 jongeren werden gestraft, waren dat er in 2015 nog 16.508. Jongens komen vaker bij Halt terecht dan meisjes en het meest voorkomende delict waarvoor ze gestraft worden is diefstal.

De straffen van Halt zijn ervoor om de jongeren te laten zien wat er gebeurt als ze zich op een bepaalde manier gedragen, ze worden geconfronteerd met de gevolgen van hun gedrag. De gemiddelde Halt-straf bedroeg vorig jaar 9,6 uur. Dat is een toename van een uur ten opzicht van het jaar ervoor. Dat de straffen langer zijn geworden heeft er deels mee te maken dat de overheid Halt nu ook inschakelt bij steeds zwaardere delicten. Eerder hadden deze jongeren te maken met de kinderrechter of kregen ze een reguliere taakstraf opgelegd. 

©Nationale Zorggids