Logo_inspectie_jeugdzorg

In februari 2016 deed de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) onderzoek bij Jeugdzorgplus De Vaart van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen op locatie De Vaart. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de uitvoering van de jeugdzorgplus hier voldoende is. Ook deden de gezamenlijk inspecties (IJZ en IGZ) een hertoets bij twee locaties van De Opvoedpoli. De inspecties oordelen hierbij dat de kwaliteit van de ambulante jeugdhulp van De Opvoedpoli voor twee van de drie onderzochte criteria verbeterd en dus voldoende is. Dat meldt IJZ. 

Op De Vaart worden kinderen met ernstige problematiek, eventueel gecombineerd met psychiatrische problematiek en een licht verstandelijke beperking, in een gesloten omgeving behandeld. De kinderen verblijven 24 uur per dag in de instelling. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van drie thema’s uit het toetsingskader Verantwoorde hulp voor jeugd : uitvoering hulpverlening, veiligheid en leefklimaat.

De inspectie is van oordeel dat de kwaliteit van de jeugdzorgplus van De Vaart voldoende is. Professionals houden goed zicht op de veiligheid van kinderen, de fysieke leefomgeving is van goede kwaliteit en past het leefklimaat bij de kinderen. De inspectie verwacht dat Horizon Jeugdzorg en Onderwijs ervoor zorgt dat vóór 15 juni 2016 aan het criterium wordt voldaan dat nu nog van onvoldoende kwaliteit is. De Vaart dient hiertoe concrete verbetermaatregelen te treffen en hierbij specifiek aan te geven hoe deze verbeteringen geborgd worden. De inspectie volgt de uitvoering van de verbetermaatregelen.

In januari 2014 onderzochten de inspecties de kwaliteit bij twee locaties van De Opvoedpoli. Onderzocht werd of De Opvoedpoli er voor zorgt dat kinderen en hun gezinnen verantwoorde hulp krijgen. Het oordeel van de inspectie luidde destijds dat de kwaliteit van de uitvoering van de ambulante hulp van De Opvoedpoli matig was. Als hertoets brachten de inspecties in februari en maart 2016 onaangekondigde bezoeken aan de twee locaties. Hieruit bleek dat de kwaliteit van de uitvoering van de ambulante jeugdhulp van De Opvoedpoli voor twee van de drie onderzochte criteria – uitvoering hulpverlening en veiligheid – nu voldoende is. Voor het derde criterium - afstemming van de hulp met relevante ketenpartners – is verdere verbetering noodzakelijk.

De inspecties verwachten van De Opvoedpoli vóór 1 juni 2016 een verklaring dat voldaan wordt aan alle verwachtingen van het toetsingskader.  

©Nationale Zorggids