Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

De campagnes tegen kindermishandeling en huiselijk geweld leveren te veel meldingen op en moeten daarom tijdelijk stopgezet worden, vindt Nijmeegse wethouder Bert Frings. De Veilig Thuis meldpunten komen niet meer toe aan de acute gevallen. Frings heeft daarom een verzoek tot stopzetten van de campagnes neergelegd bij het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Veel zaken blijven liggen door het grote aantal meldingen. Als de campagnes blijven doorlopen komen er alleen meer meldingen binnen waardoor de problemen nog groter worden, zegt Frings. Hij meent dat er meerdere gemeenten zijn die hierachter staan, maar welke dat zijn weet hij niet. Sinds 2015 komen de meldingen binnen bij Veilig Thuis, maar op veel plekken kunnen ze het werk niet meer aan. Zo werd onlangs bekend dat GGD Gelderland-Zuid ruim tweehonderd zaken op een wachtlijst heeft staan. Daarbij zijn er tachtig niet onderzocht, terwijl sommige zaken binnen vijf  dagen opgepakt moeten worden. 

Het ministerie van Volksgezondheid weet niet hoeveel meldingen van huiselijk geweld er jaarlijks worden gedaan, maar, zegt een woordvoerder, gemeenten moeten niet denken dat ze veel invloed hebben op overheidscampagnes. En al helemaal niet de frequentie van deze campagnes. Wel wil het ministerie spreken met de gemeenten over de timing van campagnes. Echter is dat niet op hetzelfde niveau als de gemeenten dat willen. “Ons doel is en blijft: zorgen dat kinderen of volwassenen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, geholpen kunnen worden”, aldus de woordvoerder van het ministerie. 

©Nationale Zorggids