Normal_peuter_kind_ogen

Het geven van een corrigerende tik aan kinderen zou meer kwaad dan goed doen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Texas en Michigan. Kinderen die wel eens een tik krijgen, hebben op latere leeftijd vaker last van psychische problemen en anti-sociaal gedrag. Ook zou het middel niet zo effectief zijn als ouders vaak denken. Dit meldt Nu.nl.

De corrigerende tik is een veelgebruikt middel onder ouders om bepaald gedrag af te straffen. Hieronder wordt door de onderzoekers verstaan dat het kind met open hand een klap op de billen of andere ledematen krijgt. Uit cijfers van Unicef bleek dat in 2014 ongeveer 80 procent van de ouders wereldwijd wel eens een corrigerende tik uitdeelt aan hun kind.

Voor het onderzoek werd een meta-analyse uitgevoerd onder zo'n 160.000 kinderen mee. De onderzoekers stellen dat de corrigerende tik kan leiden tot meer agressie, een slechtere band met de ouders en/of opvoeders en naar binnen gerichte gedragsproblematiek. Dit kan zich onder andere uiten in faalangst, een laag zelfbeeld of een teruggetrokken leefwijze.

Het onderzoek van beide Amerikaanse universiteiten toont aan dat het gedrag van kinderen niet altijd verbetert na zo'n tik. Daarmee lijkt het dan ook geen effectieve manier te zijn om kinderen bepaald gedrag af te leren. “Er zou meer discussie moeten komen over de effectiviteit en de geschiktheid van het middel”, zo stellen de onderzoekers.

© Nationale Zorggids