Normal_strattera

Zorgverzekeraar Menzis weigert medicijnen volledig te vergoeden voor de ernstig zieke Laurens van acht jaar. Hij heeft een zeldzame stofwisselingsziekte. Deze ziekte maakt het noodzakelijk dat hij om de twee uur eet. Zo niet, heeft dat ernstige gevolgen. Echter slikt hij ook Ritalin voor zijn ADHD, wat er voor zorgt dat zijn eetlust vermindert. Artsen besloten daarom onlangs om andere, veel duurdere medicijnen voor te schrijven. Deze vallen volgens Menzis niet onder de basisverzekering en daarom kan Laurens geen aanspraak maken op een coulanceregeling. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Dat Laurens een stofwisselingsziekte heeft, werd al geconstateerd toen hij acht maanden oud was. Slechts twintig andere Nederlanders hebben de ziekte, waarbij de bloedsuikers stabiel moeten blijven. Daarom is het noodzakelijk dat Laurens consequent eet. Nadat bleek dat Ritalin Laurens' eetlust verminderde, schreef kinderarts Jan Peter Rake van het Groningse Martini Ziekenhuis een ander ADHD-medicijn voor. De gedachte is dat Strattera de eetlust van Laurens minder onderdrukt en hij niet opnieuw last van zijn GSD-3 krijgt. Menzis meent dat er een goedkoper alternatief is: Ritalin. Maar dat is juist het medicijn dat hij niet meer kan gebruiken. Volgens de kinderarts van de jongen is de zorgverzekeraar op de stoel van de behandelaar gaan zitten. “Als dit een luxekeuze was geweest, dan had ik nog begrip gehad voor het standpunt van de zorgverzekeraar. Maar de onderliggende ziekte van Laurens, de stofwisselingsziekte, maakt het noodzakelijk”, aldus Rake.

Toch is de achtjarige jongen gestart met het nieuwe medicijn, betaalt door het ziekenhuis. “Het slaat echt heel goed aan. Laurens eet gewoon weer zijn broodje. We merken het ook aan zijn gedrag dat het medicijn werkt”, zegt Christa Venema, moeder van Laurens. Ook al zou bewezen worden dat het nieuwe medicijn aanslaat, Menzis gaat de betaling niet overnemen van het ziekenhuis. 

©Nationale Zorggids