Logo_inspectie_jeugdzorg

In 2015 heeft de Inspectie Jeugdzorg bij 25 instellingen onderzoek gedaan naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In acht gevallen was sprake van een hertoets. Deze laatste instellingen krijgen allen een voldoende. Bijna alle andere onderzochte instellingen scoren ook een voldoende. Wel zijn er voor de meeste instellingen nog een aantal verbeterpunten. Dit meldt Inspectie Jeugdzorg. 

In 2014 deed de Inspectie Jeugdzorg bij 27 jeugdhulpinstellingen onderzoek naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij dat onderzoek concludeerde de inspectie dat bijna alle onderzochte instellingen zich op dit punt voldoende inspannen. In 2015 heeft de inspectie opnieuw onderzoek gedaan. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij twintig jeugdhulpaanbieders en bij vijf instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het ging om acht hertoetsen bij instellingen uit het onderzoek van 2014 en om zeventien nieuwe onderzoeken.

Bij de hertoetsen bleek dat de acht instellingen inmiddels de meeste verbeterpunten hebben doorgevoerd. Bij nagenoeg alle instellingen constateert de inspectie echter ook één of meer verbeterpunten. Zo maakt tweederde van de bezochte instellingen nog onvoldoende gebruik van een risicotaxatie –instrument waarbinnen voldoende aandacht is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Zorgelijk acht de inspectie het feit dat meer dan de helft van de instellingen de medewerkers nog niet structureel geschoold heeft in het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en het beschermen van kinderen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zorgelijk, omdat deze belangrijke aanbeveling van de Commissie Samson (2012) vier jaar na dato bij slechts een minderheid van de instellingen is gerealiseerd, terwijl scholing bijdraagt aan het verminderen van handelingsverlegenheid bij medewerkers en aan het beter signaleren van (vermoedens van) seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van de 25 onderzochte instellingen kregen er twee het eindoordeel ´matig´ en twee het eindoordeel ´onvoldoende´.

© Nationale Zorggids