Normal_sigaret_roken

De elektronische sigaret zonder nicotine wordt vanaf het najaar niet meer aan jongeren onder de 18 jaar verkocht. Staatssecretaris Van Rijn volgt hiermee de strenge Europese richtlijnen op om de verkoop van de e-sigaret aan banden te leggen. De leeftijdsgrens komt later dan verwacht, omdat het niet meer op tijd door de Tweede Kamer behandeld kan worden voor het zomerreces in Den Haag. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Van Rijn heeft een voorstel naar het parlement gestuurd om de leeftijdsgrens voor de verkoop van de e-sigaret zonder nicotine te verhogen. Eerder werd al besloten om nicotinehoudende e-sigaretten te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat ook de dampen van de nicotine-vrije variant schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De verhoging van de leeftijdsgrens zou in mei al in werking treden, maar het ziet er nu naar uit dat de aanpassing pas in het najaar wordt doorgevoerd. Normaal gesproken zou de eerst volgende mogelijkheid voor een wetswijziging pas 1 januari 2017 zijn, maar de staatssecretaris vindt dat te laat. Volgens Van Rijn zijn de dampen van de e-sigaret dusdanig schadelijk voor de gezondheid, dat het een snellere invoeringsdatum rechtvaardigt.

De elektronische sigaret is populair onder jongeren, met name door de toegevoegde smaakjes. De shisha-pen kent bijvoorbeeld smaken zoals ananas, cola en aardbei. De verkoop van de shisha-pen zal ook onder de nieuwe regels vallen. Nu is deze felgekleurde e-sigaret nog verkrijgbaar in de winkels en zelfs op de kermis. Daar wordt de shisha-pen aangeboden als prijs wanneer een spel is gewonnen. Deze reclame stimuleert het gebruik van het schadelijke middel.

© Nationale Zorggids