Normal_tiener_jeugd_jongen

Staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid gaf gisteren het startsein voor een grootschalig onderzoek naar de leefstijl, gezondheid en ontwikkeling van tieners in Rotterdam. Deze kinderen doen al sinds de zwangerschap van hun moeder mee aan Generation R, een langlopend onderzoek naar een nieuwe generatie in Rotterdam geboren kinderen. De tienerjaren zijn cruciaal. Kinderen maken in deze fase kennis met verschillende ongezonde leefstijlfactoren en maken belangrijke keuzen wat betreft school, opleiding, sporten en vriendschappen. Al deze factoren hebben grote gevolgen voor het latere leven. Dat meldt het Erasmus MC.

Staatssecretaris Martin van Rijn: “Het Generation R onderzoek is zo interessant omdat we willen weten waarom het met de meeste kinderen goed gaat en met anderen niet. De meeste jongeren komen zonder noemenswaardige problemen door de tienerjaren heen. Maar soms gaat het fout en krijgen jongeren met echte problemen te maken. Waar komt dat door? Wat kunnen we als samenleving doen om dat te helpen voorkomen? En hoe kunnen we jongeren die in de problemen raken het beste helpen? Ik hoop dat deze nieuwe onderzoeksfase van Generation R antwoorden heeft op deze grote vragen.” Het ministerie van Volksgezondheid investeert 4 miljoen euro in het onderzoek.

Gedurende het onderzoek worden dertienjarige kinderen uitgenodigd voor onderzoek in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Daar zullen diverse metingen plaatsvinden op het gebied van fitheid, gedrag, gehoor, longfunctie, ogen, tanden, vetzucht in voeding. Ouders krijgen vragenlijsten om in te vullen. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere niet. Door de mogelijke oorzaken van gezondheids- of gedragsproblemen tijdens de pubertijd te achterhalen willen we verschillen in gezondheid aanpakken en voorkomen.

Gedragsproblemen ontstaan vaak in de pubertijd. Vincent Jaddoe, directeur Generation R: “Het is een tijd waarin kinderen vatbaar zijn voor invloeden uit hun omgeving, relaties met leeftijdsgenoten steeds belangrijker worden en kinderen te maken krijgen met schoolprestaties en uitval. Kwetsbare tieners hebben vaak meerdere problemen tegelijk, zoals een ongezonde leefstijl, overgewicht, gedragsproblemen en mindere schoolprestaties. Dankzij duizenden Generation R deelnemers zullen we de aankomende jaren inzicht krijgen in welke kinderen deze tienerjaren niet goed doorkomen, waarom dat zo is, en wat de lange termijn consequenties zijn.”

©Nationale Zorggids