Normal_sigaret_roken

Vanaf vandaag liggen de nieuwe sigarettenpakjes met afschrikwekkende plaatjes in de winkel. Het doel van deze nieuwe maatregel is mensen ervan te weerhouden om te roken. Alle fabrikanten van tabak zijn verplicht om foto's met bijvoorbeeld vieze tanden en of ernstige handicaps op de verpakkingen te zetten. De gevolgen van roken zijn visueel, dat maakt het voor rokers meer tastbaar. Dat meldt NOS.

Met name jongeren moeten door de foto's worden weerhouden om een nieuw sigarettenpakje te kopen. Toch lijken ze niet allemaal onder de indruk te zijn van de nieuwe verpakking, blijkt uit navraag van de NOS. Een Almeerse scholier vertelt: “Ik kijk er liever niet naar, maar ik blijf voorlopig roken. Het komt niet echt bij me binnen." Ondanks dat hij wil stoppen met roken, gaan deze foto's daar geen bijdrage aan leveren. Een andere scholier probeert te rationaliseren. Als iemand geen kettingroker is, zal het ook niet zover komen, denkt ze.

Hoogleraar Tabaksontmoediging Marc Willemsen beaamt dat niet iedereen van de afbeeldingen zal schrikken. Maar het helpt wel om roken verder terug te dringen. Foto's doen meer dan tekst. Veel rokers zien de teksten die erop staan niet meer. Willemsen vindt dat de overheid meer moet doen om het aantal rokers in Nederland te verminderen. Logische volgende stappen zijn volgens hem om bijvoorbeeld roken duurder te maken of verdere standaardisatie van de verpakking door logo's en branding te verbieden. Ook een displayban is een goede vervolgstap. Door sigaretten uit het zicht te halen in de winkels, zal er ook minder aandacht aan besteed worden. Echter om dit te bewerkstelligen moet er iets in de wet gewijzigd worden.

Onder de scholieren tot 18 jaar rookt 16 procent. Dat is een stuk minder dan twintigers en dertigers, van hen rookt 37 procent. 

©