Normal_rss_entry-44036

DEN HAAG (ANP) - Het kinderpardon zal onderwerp van discussie blijven binnen de PvdA. Leden willen dat de regeling wordt verruimd, maar de fractie en de partijleiding zien dat niet zitten.

Op een politieke ledenraad in Nieuwegein kwam de heikele kwestie zaterdag aan de orde. Een breed gesteunde motie stelt dat de fractie nog voor het zomerreces "duidelijke stappen" moet zetten voor een verruiming van het kinderpardon. Attje Kuiken, de woordvoerster asielzaken in de fractie, beloofde te zorgen dat de regeling op een rechtvaardige manier wordt uitgevoerd. "We vechten voor hetzelfde belang", zei ze.

Maar verruiming zit er niet in. Er zullen altijd kinderen buiten het kinderpardon vallen, aldus Kuiken. Ook coalitiepartner VVD is tegen net als verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. 

Wel komt de fractie in actie als de regels van het kinderpardon te strikt worden toegepast. "Daar mag u me op afrekenen", zei ze tegen de circa tweehonderd aanwezige leden. Verder zal ze schrijnende gevallen onder de aandacht blijven brengen van Dijkhoff. Ook werkt Kuiken met GroenLinks nog aan een wet waardoor het belang van het kind zwaarder gaat wegen in de asielprocedure. Voor partijvoorzitter Hans Spekman waren de toezeggingen van Kuiken voldoende. "Er was wat beweging van de fractie nodig op basis van deze motie en dat heeft Attje gedaan." De regeling moet rechtvaardig uitpakken en als dat niet zo is  "staat Attje en de fractie op", aldus Spekman.

Maar voor de indieners van de motie is de reactie van de fractie "teleurstellend". "PvdA-leider Diederik Samsom zegt wel 200.000 vluchtelingen te willen opnemen en kan deze paar honderd kinderen dan niet opnemen? Dat begrijp ik niet", zegt Esther van Dijken uit het Groningse Winsum. Ze geeft de strijd in elk geval nog niet op. Ze wil kijken of er mogelijk een apart partijcongres over het onderwerp kan komen.