Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

De Nationaal Rapporteur moedigt slachtoffers die in hun jeugd zijn misbruikt en waarbij het misbruik via beeldmateriaal is verspreid aan om deel te nemen aan een internationaal onderzoek. Het onderzoek moet meer inzicht verschaffen in de hulpbehoeften van slachtoffers van deze ernstige vorm van seksueel geweld. Dit meldt Nationaal Rapporteur.

Er is relatief veel bekend over de gevolgen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Wanneer er echter opnames zijn gemaakt van het misbruik, en deze opnames zijn verspreid, kan dit een extra dimensie toevoegen aan het slachtofferschap. “De wetenschap dat anderen naar beelden van jouw misbruik kijken en hier opgewonden van raken zorgt ervoor dat slachtoffers het misbruik moeilijk kunnen afsluiten”, aldus de rapporteur.

Een werkgroep van experts uit Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland op het gebied van seksueel misbruik en kinderpornografie, onder wie de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, begeleidt dit project. De vragenlijst die slachtoffers gevraagd wordt in te vullen is nu ook beschikbaar in het Nederlands.

In de vragenlijst is onder meer aandacht voor de psychische, lichamelijke en sociale gevolgen die het misbruik, de verspreiding van de beelden van het misbruik, en de eventuele rechtsgang daarna, hebben gehad. Ook gaan de vragen in op de aard van het fysieke misbruik, de relatie tussen slachtoffer en dader, en de manier en het moment waarop het misbruik en het seksueel beeldmateriaal aan het licht kwam. De onderzoekers hopen veel te leren over hulpverlening en behandelingen die voor het slachtoffer effectief zijn gebleken. De vragenlijst kan gevonden worden op de website van Nationaal Rapporteur.

© Nationale Zorggids