Normal_bloed_prikken_isabella_004

De Nederlandse peuter Darius heeft zo'n unieke bloedziekte, dat hij de enige op de wereld is die de ziekte heeft. Het driejarige jongetje heeft een ernstige vorm van bloedarmoede die zijn leven totaal op zijn kop zet. Gisteren was het Wereld Bloeddonordag en in dat kader hoopt zijn moeder Emma meer aandacht te krijgen voor bloeddonoren en het belang van donorbloed voor haar zoontje. Dit meldt RTL Nieuws. 

De kleine Darius moet iedere maand een bloedtransfusie ondergaan om in leven te blijven. Hij heeft Thalassemie, een aandoening waarbij een kleine fout in zijn dna er voor zorgt dat hij ernstige bloedarmoede heeft. “Darius maakt wel bloedcellen aan, maar zijn rode bloedcellen klappen steeds kapot. Daarom heeft hij dus van zichzelf te weinig zuurstof”, zegt moeder Emma.

De bloedtransfusie die hij maandelijks ondergaat is heftig, maar is vooralsnog de enige manier om de peuter in leven te houden. Hij staat op een wachtlijst voor beenmergtransplantatie, waarbij zijn oudere broer van zeven jaar zijn donor zal zijn. Op dit moment is er niemand anders op de wereld die geregistreerd staat met dezelfde ziekte.

Met een bloedtransfusie is Darius weer voor een maand geholpen. Ieder jaar worden in Nederland ruim 20.000 levens gered met donorbloed, wat afkomstig is van 371.000 bloeddonoren. Een eenmalige donatie kan al vijf patiënten helpen. De Nederlandse Bloedbank heeft ieder jaar 60.000 nieuwe bloeddonoren nodig, met name jonge mannen. Zo blijft er genoeg donorbloed op voorraad om patiënten zoals Darius te helpen overleven.

© Nationale Zorggids