Normal_rookverbod

PerspectieF, ChristenUnie-jongeren, wil dat gemeentelijke handhavers de bevoegdheid krijgen om ook in horecagelegenheden te controleren op de naleving van de rookwet. Nu ligt deze taak primair bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De oproep van de ChristenUnie-jongeren komt als reactie op een eigen undercover onderzoek waaruit bleek dat in diverse horeca en uitgaansgelegenheden roken nog steeds zonder problemen mogelijk is, terwijl gezamenlijk moet worden gevochten voor een rookvrije generatie. Dat meldt PerspectieF.

Sinds 20 mei gelden in Nederland ook de verscherpte Europese Tabaksrichtlijnen. Volgens staatsecretaris van Rijn moeten deze richtlijnen er voor zorgen dat er in 2020 2 procent minder rokers in Nederland zullen zijn. Dat gaat PerspectieF eigenlijk nog niet ver genoeg. Voorzitter Erik-Jan Hakvoort: “We moeten samen streven naar een rookvrije generatie. Slimme preventieve maatregelen zoals schokkende foto’s op pakjes zijn niet voldoende, effectieve handhaving blijft van groot belang maar is nog niet op orde.”

De controles van de NVWA lijken de overtredingen niet te kunnen voorkomen. Daarom stelt de jongerenorganisatie voor die taak over te dragen aan de gemeente: “Gemeentelijke handhavers mogen controleren op uitvoering van de Drank- en Horecawet, maar niet op de Rookwet. Wij zien dat wij tijdens een avondje uit nog prima een sigaret kunnen opsteken, zonder dat iemand daar wat van zegt. Het is het hard nodig dat de gemeente in dat gat springt”. Ook is de oproep van de jongeren gericht aan de horeca-eigenaren: “Gaan voor een rookvrije generatie is zinloos zonder de inzet van horecapersoneel.”

© Nationale Zorggids