Normal_rss_entry-45930

(ANP) - De PvdA dringt aan op een rechtvaardiger uitvoering van het kinderpardon. Volgens de partij wordt het zogeheten meewerkcriterium soms te streng toegepast.

De PvdA komt daarom dinsdag met een voorstel in de Tweede Kamer om scherp te laten kijken naar de uitvoering. Fractieleider Diederik Samsom heeft dat maandag laten weten na een gesprek met PvdA'er Esther van Dijken uit het Groningse Winsum. Zij ijvert voor een ruimer kinderpardon. Van Dijken is voorlopig tevreden. Ze zet een actie voor het houden van een speciaal congres even in de ijskast.

Kinderen of hun ouders zijn verplicht om mee te werken met de procedures. Maar volgens Samsom kan het meewerkcriterium onrechtvaardig uitpakken als het niet goed wordt gehanteerd. Samsom stelt dat soms al na één gemiste afspraak wordt geconcludeerd dat iemand niet meewerkt. Om hoeveel kinderen het gaat, weet Samsom niet.

Voor een ruimer kinderpardon is steun binnen de PvdA. Tijdens een ledenraad in Nieuwegein begin juni dreigde Van Dijken met het bijeenroepen van een extra congres. Ze had daarvoor wel handtekeningen moeten verzamelen. Van Dijken ziet de motie van dinsdag als een "eerste stap'', al wil ze uiteindelijk een veel ruimer kinderpardon. Samsom zei ook dat de motie van dinsdag alleen maar een eerste stap is.

Het kinderpardon kwam op aandringen van de PvdA in het regeerakkoord. Coalitiepartij VVD ging met tegenzin akkoord. Het pardon geldt voor kinderen die vóór hun 18e ruim 5 jaar in Nederland verbleven en niet langer dan 3 maanden buiten het toezicht van het Rijk zijn geweest.