Normal_copyright_stockfreeimages_thuisstudie_boek_cursus

Movisie, Rutgers en Sensoa lanceren ‘Buiten de lijnen’: een pedagogische interventie die professionals helpt om te reageren op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij minderjarigen met een beperking of jongeren met een seksueel trauma. ‘Buiten de lijnen’ past de methodiek van het Vlaggensysteem toe die intussen veelvuldig gebruikt wordt binnen de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg. Ontwikkelingsaspecten als ‘gender’ en ‘cultuur’ hebben veel invloed op de seksuele ontwikkeling van kinderen en op de houding van professionals en krijgen daarom veel aandacht in het handboek. Dat meldt Movisie. 

Professionals die werken met kwetsbare groepen kinderen zijn geneigd om elke vorm van seksueel gedrag te bestempelen als grensoverschrijdend. Uit recent onderzoek onder 18-jarigen heeft ongeveer een derde een vorm van seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Onder jongens ligt dit percentage op 23 procent en bij meisjes maar liefst 41 procent. Tegelijkertijd zijn bepaalde gedragingen onderdeel van een gezonde seksuele ontwikkeling en is niet elk seksueel gedrag over de grens. Het Vlaggensysteem is een methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren te duiden en er adequaat op te reageren. Met ‘Buiten de lijnen’ wordt voldaan aan een behoefte aan meer handvatten om deze methodiek te gebruiken van professionals die met meer kwetsbare groepen werken of met kinderen met een andere nationaliteit.

‘Buiten de lijnen’ is bedoeld voor iedere professional die met meer kwetsbare kinderen en jongeren werkt en af en toe ‘buiten de lijnen’ moet denken. De handleiding stelt hen in staat om seksueel gedrag correct te beoordelen en pedagogisch adequaat te reageren. Het doel van ‘Buiten de lijnen’ is signaleren, beoordelen en bespreekbaar maken van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag zodat ook kwetsbare kinderen en jongeren zich seksueel gezond kunnen ontwikkelen.

Movisie organiseert op 24 oktober een kenniscafé waarin geïnteresseerden kennis kunnen maken met deze nieuwe uitgave. Er is gelegenheid om alle vragen af te vuren op de auteurs. De toegang is gratis en inschrijven kan op movisie.nl.

© Nationale Zorggids