Normal_amber_alert_persbericht_foto_smartphone

Vorig jaar heeft Amber Alert in totaal 74 keer een opsporingsbericht verstuurd voor urgent vermiste kinderen. Van deze vermiste kinderen werd 81 procent binnen een week teruggevonden en met de ouders herenigd. Het netwerk voor Amber Alert is zowel regionaal als landelijk inzetbaar wanneer een kind vermist wordt. Dit meldt Volkskrant. 

In 2015 zijn delen van het systeem 74 keer ingezet om kinderen in direct gevaar op te sporen. Het waarschuwingssysteem wordt gebruikt om deze kinderen zo snel mogelijk te traceren en uit de gevaarlijke situatie te halen. Het kan gaan om ontvoering, levensbedreigende situaties en een hoge mate van risico. In meer dan tachtig procent van de gevallen is het kind binnen een week weer thuis. De gemiddelde leeftijd van de vermiste kinderen 13 jaar en het zijn iets vaker meisjes dan jongens.

In 2015 werd slechts twee keer het volledige netwerk ingezet voor de opsporing van een 9-jarige jongen en een 12-jarige jongen Zij werden binnen 24 uur teruggevonden door de politie. Bij een landelijk Amber Alert is de foto en de beschrijving van het kind bijna overal zichtbaar. Dat kan via radio en tv, nieuwssites, Facebook en tv-schermen in het openbaar vervoer, stations en luchthavens.

Een Amber Alert bereikt zo'n 11,8 miljoen Nederlanders, waarvan 2,8 mobiele gebruikers. Sinds de oprichting in 2011 zijn al 959 meldingen van urgent vermiste kinderen via het systeem verspreid.

© Nationale Zorggids