Normal_drinken_bier_alcohol

Tussen  2011 en 2015 is het gebruik van alcohol en tabak door jongeren tussen de 12 en 16 jaar fors gedaald. Dat blijkt uit het onderzoek 'Jeugd en riskant gedrag 2015' van het Trimbos-instituut. Het instituut waarschuwt echter ook voor het toenemende gebruik onder jongeren van 'nieuwe' verleidingen, zoals lachgas en de e-sigaret. Dit melden het Trimbos-instituut en Rijksoverheid.

Het Trimbos-instituut doet eens in de vier jaar onderzoek naar riskant gedrag van jongeren, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Staatssecretaris Van Rijn is blij dat het de goede kant op gaat met de jeugd maar wil het gebruik van onder meer de e-sigaret goed in de gaten houden. “Als het uit de klauwen gaat lopen, grijpen we in”, aldus de staatssecretaris.

Het aantal rokende scholieren is in vier jaar tijd gehalveerd naar 3 procent. Opvallend is dat vmbo-leerlingen het meeste roken. Het ministerie heeft daarom de campagne NIX18 via social media specifiek op deze groep aangepast.

De preventieve campagne werpt ook zijn vruchten af in het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. “Deze positieve lijn wil ik graag vasthouden met preventie en het versterken van de sociale norm: NIX18”, aldus Van Rijn, “maar ik zie ook graag de naleving verbeteren”.  Uit onderzoek van Bureau Nuchter blijkt dat vooral supermarkten en speciaalzaken het steeds beter doen in de naleving van de leeftijdsgrens maar sportkantines en de horeca blijven nog flink achter. Daarnaast vindt Van Rijn en zorgelijk dat een kwart van de jongeren aan drank komt via hun ouders. Dit benadrukt volgens de staatssecretaris en het Trimbos-instituut het belang van goede voorlichting gericht op de sociale omgeving van jongeren.

© Nationale Zorggids