Normal_gevangenis

Veel voorkomende criminaliteit daadkrachtig, snel, passend en efficiënt aanpakken. Dit staat centraal in de ZSM-werkwijze die enkele jaren geleden landelijk werd uitgerold. De afgelopen vijf jaar hebben de betrokken ketenpartners die samenwerking voortvarend vormgegeven en niemand wil meer terug naar de situatie daarvoor. Dit blijkt uit een tussenevaluatie. Dit meldt de Raad voor de Kinderbescherming.

In de afgelopen vijf jaar is er een hechte samenwerking ontstaan tussen de vijf ketenpartners, met belangrijke innovaties tot gevolg. Slachtofferhulp Nederland benadert alle slachtoffers van zaken die binnen ZSM worden behandeld. Naast het maken van een goede schade-inventarisatie, is er bijzondere aandacht voor de specifieke wensen en belangen van het slachtoffer. Dit is van belang voor het slachtoffer én voor het OM met het oog op de uiteindelijke afdoeningsbeslissing. Het gaat bij jeugd steeds meer om een combinatie van straf en zorg met als leidende gedachte 'licht waar het kan, zwaar als het moet'.  Door de nauwe samenwerking wordt de reclassering vroegtijdig betrokken. 
 
De evaluatie laat ook zien dat er nog een aantal knelpunten zijn waarop ketenpartners verder moeten investeren: in de praktijk is het soms lastig om een goed evenwicht te vinden in snelheid, kwaliteit en effectiviteit . Verder vraagt de ZSM-werkwijze om een andere inrichting van werkprocessen en een betere IT-ondersteuning om de informatie uitwisseling tussen ketenpartners te optimaliseren. Het ketengericht werken stelt ook andere eisen aan de professionals. Niet meer alleen vanuit het eigen domein naar de zaak kijken, maar samenwerken voor het beste resultaat. Een ander aandachtspunt voor de komende tijd is financiering en verantwoording van de ketenpartners. Deze moet gelijkgetrokken worden per organisatie.  
 
Door ZSM wordt veel voorkomende criminaliteit daadkrachtig, snel, passend en efficiënt aangepakt.  Jaarlijks wordt gemiddeld twee derde hiervan – zo'n 200.000 zaken – via ZSM in behandeling genomen.
 
© Nationale Zorggids