Normal_peuter_kind_ogen

De signalering van stoornissen en (gedrags)problemen bij jonge kinderen vindt nog niet altijd op tijd plaats. Van de kinderen onder de 6 jaar heeft ongeveer 8 tot 15 procent een stoornis of ernstig probleem, waarvoor tijdig optreden erg belangrijk kan zijn. Tijdens het symposium dat op 28 juni georganiseerd werd door Karakter, stond het thema vroegsignalering dan ook centraal. Deze groep kinderen zou namelijk veel baat hebben bij tijdige signalering en behandelingen van hun problematiek. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Slechts een klein deel van de kinderen met stoornissen en problemen onder de 6 jaar krijgt op tijd hulp. Volgens dr. Iris Servatius-Oosterling, gz-psycholoog en onderzoeker bij Karakter Universitair Centrum Nijmegen, kan het soms wel drie jaar duren voordat er een diagnose wordt gesteld. “Dat moet eerder. Er zijn inmiddels veel interventies beschikbaar waarmee goede resultaten op jonge leeftijd zijn te behalen.”

Tijdens het symposium werd er onder andere gesproken over de nieuwste ontwikkelingen binnen infantpsychiatrie en hoe je natuurlijk gedrag en problematisch gedrag van elkaar kunt onderscheiden. Ook was er aandacht voor het begeleiden van ouders. Hoewel 10 tot 15 procent van de patiënten tijdens de pubertijd hun klachten ontgroeien of een plek kunnen geven, zijn er ook stoornissen die voor veel langere tijd problemen kunnen veroorzaken. Daarom is het volgens professionals goed om te praten over het bijstellen van verwachtingen en het formuleren van een visie voor de toekomst.

Door: Redactie Nationale Zorggids